Een kreupelheid bij je paard is niet altijd makkelijk te ontdekken. Als er sprake is van een hoefzweer, dan ziet iedereen het wel, maar wat als de kreupelheid subtiel is? Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op een kreupelheid, maar die niet altijd herkend worden. Drie daarvan bespreek ik hieronder.
Struikelen
Veelvuldig struikelen is een reden tot bezorgdheid. Dit kan voorkomen bij balans- of coördinatieproblemen. Maar het kan ook zeker wijzen op een (beiderzijdse) (ondervoets)kreupelheid. Paarden lopen dan vaak ook iets korter en struikelen veelvuldig. Als je paard elke keer als je gaat rijden een of twee keer struikelt, is dat te frequent. Vaak hebben ze dan ook wat moeite met het afwisselen van bodemtypes en lopen dan beduidend minder fijn.
‘Lui zijn’
Als je paard ineens minder drang naar voren toont en meer aanmoediging nodig lijkt te hebben, is een kreupelheid 1 van de belangrijkste oorzaken. Dit wordt nog wel eens over het hoofd gezien, maar als een paard minder door lijkt te willen lopen, kan dit veroorzaakt worden door pijn in het bewegingsstelsel. Andere signalen die dan op kunnen vallen onder het zadel zijn bijvoorbeeld veelvuldig staartzwiepen, een hoekige oogopslag en samengeperste lippen. Een goed (kreupelheids)onderzoek door de dierenarts is dan noodzakelijk.
Door 1 van de achterbenen zakken
Het is een vaak gehoorde klacht bij een (beginnende) kreupelheid aan de achterbenen: ‘Mijn paard lijkt af en toe wat door 1 van de achterbenen te zakken, met name in de bochten’ Ook dit kan op verschillende dingen wijzen, maar een kreupelheid staat absoluut hoog op het lijstje. Een blessure aan één van de achterbenen of het bekken moet dan uitgesloten worden.
Onderzoek
Een goed klinisch onderzoek, eventueel aangevuld met röntgen en/of echo, is dan nodig om tot een diagnose te komen. Het is echt heel belangrijk om op alle signalen te blijven letten bij je paard om revalidatieperiodes zo kort mogelijk te houden (of te voorkomen!).