Boxrust
Boxrust… Veel paardeneigenaren moeten er niet aan denken en willen eigenlijk absoluut niet dat hun paard boxrust krijgt. Die reactie snap ik volkomen! Er is niks fijners dan dat je paard lekker buiten met zijn vriendjes staat. Maar… Als je paard boxrust en gecontroleerde beweging krijgt voorgeschreven, is dat niet voor niks. (Volledige boxrust wordt trouwens nog maar zelden voorgeschreven. Er zal in veruit de meeste gevallen een combinatie van rust en gecontroleerde beweging worden geadviseerd)
Stel je voor…
Stel, je paard heeft een tussenpeesblessure aan een achterbeen. Als je paard dan een paar keer per dag een sprintje trekt met zijn vriendjes (al is het maar 5x), dan is dat nadelig voor het herstel van de beschadiging. Behalve dat je het risico loopt dat de beschadiging groter wordt, kan het ook voorkomen dat het herstelde weefsel elke keer een optater krijgt. Daardoor wordt de kwaliteit van dat weefsel minder. Dus het herstel zal langer duren en mogelijk een minder goed resultaat hebben. En dat is ontzettend zonde!
Gecontroleerde beweging
Dus hoe lastig het ook is, probeer iets te realiseren waardoor je toch aan de rust én die gecontroleerde beweging kunt voldoen, want bij veel blessures is dat toch echt het beste. Misschien kun je een stukje wei afzetten zodat je in ieder geval kunt voorkomen dat je paard echt kan aanzetten voor een sprint en in de ankers gaat om te remmen. Als er een bepaald revalidatieprotocol wordt voorgeschreven, is dat echt om jou en je paard zo goed mogelijk op weg te helpen.
Controle
Verder is het belangrijk je te houden aan de controleafspraken. Als je een afspraak voor een echo en klinische controle hebt na bijvoorbeeld 6 weken, hou je daar dan aan. Weersta de verleiding en ga niet zelf tussendoor al een paar keer kijken hoe het ervoor staat. Het levert je alleen maar frustratie op en je loopt het risico dat je onbedoeld het herstelproces vertraagt… Wil je zelf nog meer doen dan ‘alleen maar afwachten’? Carrot stretches, zoals beschreven in mijn gratis e-book, zijn goed om te blijven doen om de dieperliggende spieren te trainen. Kijk voor andere tips tijdens bij mijn vorige blog met daarin tips voor de revalidatie.
Recente reacties