fbpx
Boxrust

Boxrust… Veel paardeneigenaren moeten er niet aan denken en willen eigenlijk absoluut niet dat hun paard boxrust krijgt. Die reactie snap ik volkomen! Er is niks fijners dan dat je paard lekker buiten met zijn vriendjes staat. Maar… Als je paard boxrust en gecontroleerde beweging krijgt voorgeschreven, is dat niet voor niks. (Volledige boxrust wordt trouwens nog maar zelden voorgeschreven. Er zal in veruit de meeste gevallen een combinatie van rust en gecontroleerde beweging worden geadviseerd)

Stel je voor…

Stel, je paard heeft een tussenpeesblessure aan een achterbeen. Als je paard dan een paar keer per dag een sprintje trekt met zijn vriendjes (al is het maar 5x), dan is dat nadelig voor het herstel van de beschadiging. Behalve dat je het risico loopt dat de beschadiging groter wordt, kan het ook voorkomen dat het herstelde weefsel elke keer een optater krijgt. Daardoor wordt de kwaliteit van dat weefsel minder. Dus het herstel zal langer duren en mogelijk een minder goed resultaat hebben. En dat is ontzettend zonde!

Boxrust paard revalidatie
Gecontroleerde beweging

Dus hoe lastig het ook is, probeer iets te realiseren waardoor je toch aan de rust én die gecontroleerde beweging kunt voldoen, want bij veel blessures is dat toch echt het beste. Misschien kun je een stukje wei afzetten zodat je in ieder geval kunt voorkomen dat je paard echt kan aanzetten voor een sprint en in de ankers gaat om te remmen. Als er een bepaald revalidatieprotocol wordt voorgeschreven, is dat echt om jou en je paard zo goed mogelijk op weg te helpen.

Controle tijdens de revalidatie

Verder is het belangrijk je te houden aan de controleafspraken. Als je een afspraak voor een echo en klinische controle hebt na bijvoorbeeld 6 weken, hou je daar dan echt aan! Weersta de verleiding en ga niet zelf tussendoor al een paar keer kijken hoe het ervoor staat. Het levert je alleen maar frustratie op en je loopt het risico dat je onbedoeld het herstelproces vertraagt… Wil je zelf nog meer doen dan ‘alleen maar afwachten’? Carrot stretches, zoals beschreven in mijn gratis e-book, zijn goed om te blijven doen om de dieperliggende spieren te trainen. Lees voor meer tips nog even verder! 

Tips tijdens de revalidatie

Als je paard een blessure heeft, wil je natuurlijk alles doen om het herstel te bevorderen. Hieronder een aantal tips voor tijdens de revalidatie.

Houd je aan het plan wat er is uitgestippeld met je dierenarts

Wanneer je paard bijvoorbeeld een peesblessure heeft, krijg je allerlei goedbedoelde adviezen van iedereen (stalgenoten, instructeurs etc.). Maar elk paard en elke blessure is weer anders. Mocht het bij je stalgenoot 6 weken hebben geduurd tot een soortgelijke blessure hersteld was, bij jouw paard duurt het er misschien 12. Laat je niet te veel van de wijs brengen en overleg met je dierenarts als je twijfels hebt of onzeker bent over het herstel of het besproken plan.

Vergeet niet om naar het hele paard te kijken

Soms kun je zo bezig zijn met het verbinden van het gewonde been van je paard en kun je je zo richten op het helen van die wond, dat je nadien vergeet dat die blessure meer gevolgen heeft dan alleen op het betreffende been. Als je paard zijn been een tijdje heeft ontlast vanwege de pijn, ontstaan er allerlei compensatiepatronen in het lijf. Het is echt noodzakelijk dat hier goed naar gekeken wordt en dat dit goed wordt begeleid bij het opbouwen van de belasting. Wanneer er aan 1 kant spieratrofie is ontstaan, moet je hiermee aan de slag voordat je weer volledig aan het werk gaat.

Ook bij het achterhalen van de oorzaak van een blessure moet naar het gehele paard gekeken worden. Zo kan een bandenblessure aan een voorbeen eigenlijk veroorzaakt zijn door een disbalans vanuit de achterhand of rug. Bespreek dus goed met je dierenarts wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe dit zo goed mogelijk aangepakt kan worden.

Het is belangrijk om het zenuwstelsel weer goed te ‘programmeren’ in het herstel

Het zenuwstelsel heeft andere prikkels gekregen door veranderde belasting en inactiviteit. Om de aansturing naar de spieren en de verschillende spieren in het lichaam te stimuleren, moet hier rekening mee gehouden worden. Hoe kun je dit doen?

  • Stap over verschillende bodemtypes (overleg dit uiteraard met je dierenarts!). Wanneer je paard geen hoefijzers heeft, is dit het meest effectief, vanwege de verschillende input van de bodemtypes. Stap bijvoorbeeld afwisselend over een vlakke manegebodem en daarna over het asfalt of in de berm.
  • Balkjes stappen is goed voor het trainen van balans en coördinatie. Overleg ook dit met je dierenarts of dit wel/niet kan. Meestal kan dit meegenomen worden in de revalidatie wanneer je bijvoorbeeld 2 weken 20 minuten per dag aan het stappen bent.
  • Wanneer je paard complete boxrust moet hebben, kun je ook al wat doen. Uit onderzoek is gebleken dat het nuttig is om de zogenaamde ‘carrot stretches’ te doen (zie mijn gratis checklist). Daarmee wordt de rompstabiliteit getraind. Ook kan het nuttig zijn om de kracht te trainen door de benen 1 voor 1 op te nemen en je paard even op 3 benen te laten staan. Dit moet uiteraard wel comfortabel en mogelijk zijn voor je paard. Ook kun je misschien wat afleiding bieden door hersenspelletjes te doen met je paard en voer op verschillende manieren aan te bieden.

revalidatie paard blog

Hou een dagboek bij

Deze laatste tip is vooral bedoeld om je vertrouwen te laten houden gedurende het herstel. Tijdens de revalidatie zullen er ongetwijfeld dagen zijn dat je het idee hebt dat er geen schot in de zaak zit. Als je elke dag even opschrijft hoe het is gegaan en wat je die dag hebt gedaan, heb je een goed overzicht. Wanneer je dan terugkijkt op een bepaald moment, zie je van waar je bent gekomen. Wellicht heb je dan meer vooruitgang geboekt dan dat je op dat moment denkt.

Tot slot…

Nogmaals: geen enkel herstel gaat hetzelfde en het gaat (bijna) nooit in een razendsnel tempo de goede kant op. Overleg bij twijfel over het verloop of het plan van aanpak altijd met je dierenarts! En mocht je je paard wat extra willen laten ontspannen en helpen om (extra) spierspanning te verminderen: download dan de gratis instructie ‘Help je paard ontspannen’ met daarin uitleg en videotips over verschillende acupressuurpunten en ontspanningstechnieken!

Deel deze blog met vrienden!

Download het gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Download het gratis e-book met 8 tips om rugklachten te voorkomen

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Gratis masterclass: meteen je paard zelf helpen bij lichte klachten

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Must do-oefeningen voor een soepel, sterk paard

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Handige checklist voor het trainen van de rompstabiliteit

Je weet nu precies of je elke week de benodigde oefeningen doet

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Download GRATIS

 

Eenvoudige uitleg + videotips

3 acupressuurpunten + 2 ontspanningstechnieken 

Toe te passen ter ondersteuning bij rug- hals- of achterhandsklachten óf simpelweg ter ontspanning van je paard

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download is gelukt!