fbpx

Wat is nu het verschil tussen een chiropractor en een osteopaat voor paarden? Die vraag krijg ik heel regelmatig. Chiropractie en osteopathie zijn ooit vanuit dezelfde richting ontstaan en richten zich beiden op het gehele lichaam.

Wervelkolom en zenuwstelsel

Een chiropractor voor paarden richt zich voornamelijk op de beweging van de wervelkolom en het functioneren van het zenuwstelsel. Wanneer er beperkingen optreden in de beweging van de wervelkolom, beïnvloedt dit de in- en uittredende zenuwen tussen de wervels. Het zenuwstelsel krijgt dan niet de juiste informatie binnen. Aangezien de hersenen en het zenuwstelsel alles in het lijf regelen (ook de functie van organen en er is ook een verbinding tussen de hersenen en het immuunsysteem) heeft een blokkade in de beweging van de wervelkolom grotere gevolgen dan alleen een wervel die ‘vast zit’. Een chiropractor herstelt de beweeglijkheid van de wervelkolom door middel van kleine manipulaties (het ziet er dus níet spectaculair uit) en zorgt daardoor voor een goed functionerend lijf. Een osteopaat gebruikt wat andere technieken dan een chiropractor. Het uiteindelijke resultaat: een goed functionerend lichaam, hoort hetzelfde te zijn.

Verschil in vooropleiding

Bij paarden is er een verschil in opleiding. Om toegelaten te worden tot een opleiding tot internationaal erkend veterinair chiropractor te zijn, moet je dierenarts of humaan chiropractor zijn. Voor de osteopathie liggen die ingangseisen wat anders. Dit wil niet zeggen dat een osteopaat minder goed is, dat bedoel ik niet, maar er kan dus wel een verschil in vooropleiding zijn.

Behandelmethoden

Ik gebruik in mijn werk met name chiropractie en acupunctuur. De combinatie is fijn, zeker ook omdat acupunctuur ook gericht is op de functie van organen en het gehele lijf. Daarnaast gebruik ik ook wel osteopathische technieken voor bijvoorbeeld het mobiliseren van de lage hals en het bindweefsel. Ik beperk me dus niet tot 1 behandeltechniek, omdat ik ervan overtuigd ben dat elke behandelmethode zijn waarde heeft in het gezondheidsmanagement van een paard.

Download mijn gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!