Chiropractie

In 2008 heb ik een internationaal erkende opleiding tot veterinair chiropractor afgerond. Vaak krijg ik de vraag wat chiropractie precies is en wanneer het ingezet kan worden bij paarden.

Chiropractie is een manuele behandelmethode. Dat wil zeggen dat de behandeling met de handen plaats vindt. Chiropractie houdt zich bezig met de relatie tussen de wervelkolom en het zenuwstelsel en de effecten daarvan op het gehele lichaam. Een chiropractor onderzoekt de gewrichten en de daarbij horende structuren, zoals banden, spieren en pezen in het lichaam. Wanneer een verminderde beweeglijkheid wordt gevonden, wordt deze hersteld met een “adjustment”.

 
Verminderde beweeglijkheid tussen twee wervels

Elk gewricht in het lichaam heeft een eigen normale beweeglijkheid. Deze beweeglijkheid kan beperkt worden door vele factoren. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld overbelasting van bepaalde gewrichten of verkrampte spieren. Wanneer de normale mobiliteit van een gewricht beperkt is, wordt dit door een chiropractor een “Vertebral Subluxation Complex” genoemd. Simpel gezegd kan dit gezien worden als een beperkte mobiliteit of beweeglijkheid.

De gevolgen van een mobiliteitsbeperking kunnen als volgt verklaard worden:

Door de verminderde beweging van een gewricht, verliest een paard de normale flexibiliteit van de wervelkolom. Dit kan vergeleken worden met een fietsketting waarvan een schakel blokkeert. Hierdoor wordt de gehele fietsketting beïnvloed en gaat deze anders bewegen.

Wanneer er sprake is van verminderde beweeglijkheid ergens in het lichaam, moet een paard hiervoor compenseren op andere punten in het lichaam. Hierdoor verandert de zogenaamde “biomechanica” van het dier, wat zorgt voor een inefficiënte belasting van het lichaam. Dit kan in een later stadium leiden tot blessures.

Doordat er zenuwen in- en uittreden tussen wervels wordt het zenuwstelsel direct beïnvloed door de beweging tussen twee wervels onderling. De zenuwen en hun banen in het ruggenmerg zijn de informatiekanalen voor het lichaam. Alles in het lichaam wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Denk hierbij aan spieren in de ledematen, maar ook organen worden aangestuurd door het zenuwstelsel. Door verminderde mobiliteit tussen twee wervels, kunnen zenuwen op hun uittreedplaatsen drukgevoelig worden. Hierdoor kunnen ze abnormaal gaan functioneren. Dit kan leiden tot pijn of spierzwakte in de ledematen, maar heeft dus ook invloed op de functie van organen. Een verminderde mobiliteit van wervels heeft dus een grote invloed op het functioneren, presteren en de gezondheid van een paard.

 
De chiropractische manipulatie: een “adjustment”

Een bewegingsbeperking wordt door een chiropractor behandeld met een adjustment. Deze manipulatie wordt uitgevoerd met de handen of met een activator. Dit is een speciaal ontwikkeld instrument voor chiropractoren. Een adjustment is een impuls die in een specifieke richting op een specifiek contactpunt wordt uitgeoefend met een hoge snelheid en kleine amplitude. Het contactpunt van de adjustment ligt altijd zo dicht mogelijk bij de rotatie-as van het gewricht. Door de impuls wordt de beweeglijkheid van het gewricht tijdelijk hersteld en daarmee dus de werking van het zenuwstelsel geoptimaliseerd. Tijdens de impuls treedt een plotselinge daling van de druk in het gewricht op, wat voor een plopgeluid kan zorgen. Dit is niet erg en wordt zeker niet veroorzaakt doordat er iets beschadigd wordt. Er wordt altijd binnen de normale grenzen van het gewricht gewerkt!

Symptomen van blokkades in de wervelkolom

r

Verminderde lengtebuiging

r

Staakgedrag onder het zadel

r

Verminderde spierontwikkeling

r

Afweerreactie bij poetsen of aanraking

r

Subtiele kreupelheid of onregelmatigheid

r

Moeite met verzamelen en/of overgangen

r

Geen goede galopsprong (“bunny hop”)

r

Asymmetrisch zweetpatroon

r

Moeite met zijgangen

r

Moeite met nageeflijkheid

Download mijn gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!