In de vorige blogpost over de 5 elementen besprak ik het Vuurtype. Dit keer meer over het ‘Aardepaard’.

Aardetype

Dit paard is de typische schoolmeester. De lieve pony’s die voor hun ruitertje ‘zorgen’. Ze houden van oprechte aandacht en zijn makkelijk in de omgang, wanneer ze goed in balans zijn. Deze paarden zijn niet het meest enthousiast om te bewegen. Ze houden vooral van eten en dat is dan ook vaak hun grootste motivatie. Als ze echter eenmaal in beweging zijn, vinden ze het echt wel leuk om te werken. Ze hebben dan vaak een goed uithoudingsvermogen als de motor eenmaal op gang is.

Valkuilen

Het klinkt mogelijk apart, maar deze paarden kunnen zich erg zorgen maken. Ze kunnen dan in zichzelf gekeerd zijn en komen over als ‘dwars’ of ze lijken afgesloten. Ze zijn dan niet in balans en zijn dan bijvoorbeeld eigenlijk bang of onzeker. Hun voorliefde voor eten is goed te zien aan hun lichaamsomvang: ze hebben de neiging snel wat te dik te zijn. De spijsvertering is daarnaast ook hun zwakke punt. Ze zijn gevoelig voor (gas)koliek en diarree. Ze zijn gevoelig voor te veel suikers in het voer en gezien hun lichaamsomvang en voorkeur voor eten zijn ze gevoelig voor het ontstaan van insulineresistentie. Verder zijn ze gevoelig voor het optreden van wratjes, bobbels en sarcoïden.

Training en omgang

Het ‘Aardepaard’ houdt van routine. Dat geeft hem zekerheid en vertrouwen. Dit zijn meestal niet de snelste paarden in de training (qua tempo en begrip). Wees geduldig, houd het simpel en maak het leuk. Als dit paard iets eenmaal snapt, dan ga je ineens weer stappen vooruit en vergeet hij de geleerde les niet, dus geduld is echt heel belangrijk.

Kort samengevat:

  • Karakter: betrouwbaar en vriendelijk
  • Stress door: afwezigheid van routine, te hoge en snelle verwachtingen
  • Gevoelig voor: ‘Zorgen’, insulineresistentie, maagdarmklachten
  • Tips voor de training: simpele en korte stukjes training, geduld!

Herken je iets van dit type paard? Laat het me hieronder weten of laat een berichtje achter op Instagram of Facebook!

Download mijn gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!