De atlas is de eerste halswervel van het paard. Deze heeft een verbinding met de schedel en met de 2e halswervel van het paard (de axis of de draaier).
Door de vorm van de atlas (vlinderachtige vorm) en de draaier (halfrond aan de voorzijde) is er veel beweging mogelijk in dit gebied. Er is veel ruimte voor buigen/strekken naar boven en beneden en voor lateroflexie (inbuigen naar de zijkant).
Problemen
Waardoor kunnen problemen in dit gebied ontstaan? Er zijn verschillende redenen:
- In een eerdere blog is het gebruik van de slofteugel aan bod gekomen. Dit is een beruchte oorzaak van problemen in dit gebied (en in de rest van het lichaam)
- Problemen elders in het lichaam. Wanneer er een probleem in het bekkengebied of bijvoorbeeld de lage rug speelt, zal het lijf compenseren. Vaak uit zich dit in problemen in de nek.
- Hangen aan het halster. De krachten die hierbij op de atlas worden uitgeoefend, zorgen logischerwijs voor pijn en eventueel weefselschade.
- De eethouding. Wanneer paarden uit een (hoog opgehangen) hooinet eten, ontstaan er regelmatig problemen in deze regio. Paarden houden hun hoofd dan vaak scheef omhoog gedurende een langere periode van de dag. Dit zorgt voor een scheve belasting en bewegingsbeperking van de schedel, atlas en de draaier.
- Gebitsproblemen. Scheve afslijting van het gebit of beschadigingen van het wangslijmvlies door scherpe punten hebben als gevolg dat de bovenste halswervels en kauwspieren scheef worden belast.
Gevolgen
Je kan merken aan je paard dat hij zijn hoofd kantelt bij het vragen van stelling. In andere gevallen merk je dat je paard onrustig is in de aanleuning of moeite heeft om überhaupt 1 bepaalde kant op te kijken. Bij het poetsen kun je soms merken dat de regio gevoelig is bij aanraking of is er warmte en/of zwelling te ontdekken.
Let goed op de verschillende signalen die je paard kan laten zien. Bij het poetsen en na het rijden wordt er wel vaak gelet op gevoeligheid van de rugspieren, maar wordt de hals wel eens vergeten. Check dit dus regelmatig even! Laat het gebit elk (half)jaar netjes onderhouden om gebitsproblemen te voorkomen. Vermijd tijdens het rijden of longeren het gebruik van de slofteugel om de druk op de atlas niet onnodig hoog te laten zijn.
In mijn gratis e-book ‘8 Tips om rugklachten te voorkomen’ wordt de relatie tussen gebit en rug nog eens uitgelegd. De tips die hierin besproken worden, helpen ook bij het voorkomen van problemen in de halsregio. Download dit e-book dus zeker!
Hallo
Mijn paard is licht kreupel links voor
Ze kunnen echt niks vinden
Maar nu was hde tandarst er 4 maanden geleden en had hij erge haken die in zijn wang sneden.ook schuurt hij met zijn tanden langs de muur. Ze staan niet heel netjes
Zou dit een kreupelheid kunnen veroorzaken
Ook kantelt hij soms en ging hij staken
Hoi Linda,
Dit kan zeker een kreupelheid veroorzaken, maar het kan bij wijze van spreken overal vandaan komen. Een goed klinisch onderzoek en eventueel rontgen en/of echo, aangevuld met chiropractisch onderzoek kunnen hopelijk wel een oorzaak aan het licht brengen.
Groeten, Aimée
Hallo,
Mijn paard heeft 2 jaar terug een trap gekregen waardoor ze haar onderkaak tandgedeelte heeft gebroken. Dit is geheeld en eerr gezond maar ze blijft verzetten in rijden met nageeflijk. Kan het zijn dat ze pijn heeft aan de atlas gedeelte? (2018 rontgon gemaakt was gezond kleine bemerkingen aan atlas maar sport ok). Hoe kan ik haar weer leren dat lang laag wel fijn is?
Hoi Silvia,
Wat vervelend dat je tegen problemen aanloopt. Verzet tijdens het rijden kan overal vandaan komen. Mogelijk inderdaad vanuit de atlas, dat er daarom aanleuningsproblemen zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook uit de rug of ergens anders vandaan komen. Ik zou een goed onderzoek door een paardendierenarts adviseren om fysieke problemen uit te sluiten/te bevestigen en dan een verder plan maken.
Succes!
Groeten, Aimée
Mijn paard heeft kissing spine op t14. Wanneer zij rijtechnisch goed gereden wordt loopt zij netjes over de rug.
Vanuit het “niets” kan zij de volgende dag gaan hoofdschudden en haar hoofd kantelen .
Met name linksom vindt ze dan lastig. Zou er bij haar ook een atlas probleem kunnen zijn?
Hoi Annemarie,
Dat kan zeker. Het lastige met kantelen en hoofdschudden is dat het bij wijze van spreken veroorzaakt kan worden door iets van oor tot staart. Vaak is de oorzaak rondom het hoofd en de aanhechting van hoofd-atlas te vinden, maar het kan ook vanuit de rug komen bijvoorbeeld. Als de klachten aanhouden, is het zeker de moeite waard dit verder na te laten kijken.
Succes!