Halsklachten komen regelmatig voor bij paarden. Problemen in de hals (zoals synovitis of halsartrose) kunnen voor verschillende symptomen zorgen. Soms zijn de klachten niet heel specifiek en kunnen ze ook passen bij andere aandoeningen, zoals gebitsproblemen of rugproblemen. Een aantal verschijnselen die op kunnen vallen bij halsproblemen zijn de volgende symptomen.
Aanleuningsproblemen
Een veelgehoorde klacht bij een halsprobleem is een klacht in de aanleuning. Soms is de aanleuning onrustig. Kantelen van het hoofd of ’tegen de hand in komen’ zijn verder symptomen die op kunnen vallen bij het rijden (aangespannen of onder het zadel) of werken aan de hand. Er kan ook een verschil zijn tussen links en rechts in de aanleuning of teugeldruk.
Moeite met inbuigen
Vaak is het bij een halsprobleem pijnlijk voor een paard om in te buigen. Soms beide kanten op, soms naar 1 kant. Als ruiter kun je dit bijvoorbeeld merken in de zijgangen en het kan bijvoorbeeld ook opvallen bij oefeningen op stal. Bij het uitvoeren van de carrot stretches (terug te vinden in het gratis e-book ‘8 tips om rugklachten te voorkomen’) kan het bijvoorbeeld opvallen dat er een verschil is in het inbuigen naar links of rechts.
Gevoeligheid bij poetsen
In de dagelijkse verzorging kan het zo zijn dat een paard gevoeliger reageert bij aanraking van de halsspieren. Dit wordt nog wel eens gezien bij het borstelen van met name de onderste halsspieren, net voor de schouder. Soms valt het dan op dat een paard dit niet meer fijn vindt, waar het eerder geen problemen opleverde.
‘Geblokkeerd’ staan
Bij bepaalde halsproblemen kan het zo zijn dat een paard ineens ‘geblokkeerd’ lijkt te zijn. Dan staat het paard met een gestrekte hals en kan het niet meer naar boven, beneden, links of rechts. Dit zorgt behalve voor pijn, regelmatig ook voor een paniekreactie bij het paard (en de eigenaar). Dit kan bij verschillende ziektebeelden voorkomen. Overleg met de dierenarts is noodzakelijk in deze situatie!
Kreupelheid
Een halsprobleem kan zich ook uiten in een (lichte) kreupelheid. Wat dan vaak opvalt, is dat de kreupelheid verandert in intensiteit als de hoofd-hals houding verandert. Bij bepaalde halsbuiging is de kreupelheid dan bijvoorbeeld erger. Dit hoeft overigens niet altijd zo te zijn, maar dit is wel iets wat in het onderzoek regelmatig opvalt of wat de eigenaar thuis heeft gemerkt.
Bij het klinisch onderzoek wordt elk segment van de hals gecontroleerd op pijnlijkheid en beweging
Onderzoek van halsklachten bij de dierenarts
Zoals bij elk probleem, begint het onderzoek door de dierenarts met een goed klinisch onderzoek. Zowel op stand als in beweging wordt de hals beoordeeld op beweeglijkheid en pijnlijkheden. Regelmatig gaan halsklachten samen met andere problemen, dus een volledig orthopedisch onderzoek is noodzakelijk zodat er geen problemen over het hoofd worden gezien. Behalve het klinisch onderzoek is aanvullende beeldvorming meestal nodig. Dit kan bestaan uit röntgen, echo en eventueel aangevuld met een CT-scan. Afhankelijk van de uitkomst kan er gericht behandeld worden.
Behandeling van halsklachten
De behandeling kan bestaan uit een combinatie van gericht inspuiten met ontstekingsremmers en manuele therapie, zoals chiropractie of acupunctuur. Ook kan er mesotherapie toegepast worden. Hierbij worden met kleine naaldjes een mix van ontstekingsremmers net onder de huid wordt toegediend voor een langdurig pijnstillend en spierontspannend effect. In overleg zal er een rustig opbouwend bewegingsschema (zonder hulpteugels!) op worden gesteld voor het paard. Hopelijk blijven de halsklachten na de behandelingen (lang) weg.
Ter ontspanning en tijdens de revalidatie kunnen een aantal eenvoudige technieken helpen die je als eigenaar zelf kunt toepassen. Deze kun je gratis downloaden via deze knop: