Het klinkt mogelijk vaag of moeilijk voor te stellen dat je paard, net als een mens, ook hoofdpijn kan hebben. Aan de ene kant is dat zo, maar aan de andere kant is het ook wel heel logisch dat een paard ook hoofdpijn kan hebben. Het is moeilijk om precies te diagnosticeren met gangbare diagnostiek, maar dat betekent niet dat het er niet is.
Waaraan kun je hoofdpijn herkennen?
Als je paard zijn hoofd heeft gestoten zie je het soms acuut optreden. Een paard staat dan bijvoorbeeld een tijdje met zijn mond open of gaat tandenknarsen. Op dat moment is het eenvoudig te zien dat je paard hoofdpijn heeft en kun je ook meteen de link leggen. Maar wat zijn de subtielere verschijnselen die je wellicht lastiger kunt vaststellen?
Verandering in gedrag
Net als bij andere oorzaken van pijn, kan een gedragsverandering een verschijnsel zijn van hoofdpijn. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je paard zich wat terugtrekt of chagrijnig is. Soms zie je het aan de stand van de ogen of de blik in de ogen. Dit is mogelijk lastig te beoordelen, maar vaak herkennen eigenaren dit bij hun eigen paard. Misschien merk je dat je paard anders reageert als je hem benadert of lijkt hij minder zin te hebben om te gaan rijden. Ook kan je paard ineens schrikachtig zijn waar hij dat eerder helemaal niet was.
Pijn bij aanraking
Wanneer je merkt dat je paard pijnlijk is bij het aanraken van het hoofd of het bovenste gedeelte van de nek, kan dit een teken van hoofdpijn zijn. Dit kan subtiel zijn, maar kan ook leiden tot plotseling kopschuw zijn.
Hoofdschudden
Hoofdschudden kan vele oorzaken hebben en is een lastig probleem. Hoofdpijn kan 1 van de oorzaken zijn van overmatig schudden van het hoofd. Het hoofdschudden is dan niet gerelateerd aan (pollen)allergie, daglicht of een andere overgevoeligheid. De hoofdpijn en het schudden wordt dan bijvoorbeeld veroorzaakt door een verhoogde spierspanning of druk op de schedel.
Het rijden gaat minder fijn
Je kan merken dat het rijden minder lekker gaat. Wanneer de hoofdpijn veroorzaakt wordt door een beperkte beweeglijkheid van atlas of spanning rondom de schedel en atlas, kun je dit merken tijdens het rijden wanneer je paard bijvoorbeeld minder goed kan inbuigen naar 1 kant. Ook kantelen van het hoofd of problemen in de aanleuning kunnen een aanwijzing zijn voor een probleem rondom de atlas en de aanwezigheid van hoofdpijn.
Hoe kan hoofdpijn verholpen worden?
Hoofdpijn bij je paard kan behandeld worden met behulp van acupunctuur, zachte bindweefseltechnieken en wanneer nodig chiropractie. In afwachting van je dierenarts en/of therapeut is het verstandig je paard niet te hard te laten werken. Laat hem met rust als hij dat wil en geef hem vrije beweging. Het eerder besproken acupressuurpunt Yin Tang kan ook nuttig zijn in het geval van hoofdpijn.
Heeft jouw paard wel eens last gehad van hoofdpijn of vermoed je nu hoofdpijn? In de online mini-cursus worden verschillende ontspanningstechnieken en acupressuurpunten besproken die je kunnen helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie!
Hoi , heb bij mijn merrie wel het idee dat ze hoofdpijn heeft.
Merk met rijden meer problemen en ook in haar gedrag en aan haar ogen zie ik het ook.
Groetjes annika
Hoi Annika,
Wat vervelend dat je merrie wat hoofdpijnklachten lijkt te hebben. Heb je enig idee waardoor het komt?
Ik hoop dat het lukt om de klachten wat te verlichten met hulp van een goede therapeut. Mocht je mijn gratis download nog niet hebben met daarin punten en technieken ter ontspanning, download die dan via aimeederooij.nl/ontspan. Dan kun je alvast zelf je paard wat verlichting bieden!
Succes,
Groeten, Aimée