fbpx

Wat betekent het als je paard kramperig is? Wat zijn de verschijnselen van kramperigheid bij paarden en is er een behandeling voor een krampbeen bij een paard? In deze blog geef ik je de antwoorden op deze vragen!

Wat is kramperigheid of ‘krampetrekken’ bij het paard?

De beweging die je bij een kramperig paard ziet, is eigenlijk een soort spierspasme. Het paard trekt zijn achterbeen overdreven hoog op en houdt het been iets opzij. Het kan zowel aan 1 achterbeen optreden als aan allebei. Vaak zie je dan wel dat één kant wat heftiger is.

Kramperigheid bij paarden uit zich vaak als er achterwaarts gevraagd wordt of als het been omhoog gevraagd wordt, bijvoorbeeld bij de smid. In iets verder gevorderde gevallen zie je het ook op sommige momenten in beweging. Het paard houdt het been een paar seconden tot een minuut overdreven omhoog, voordat het been weer wordt neergezet. In een vroeg stadium wordt de hoef nog normaal neergezet, maar in een later stadium, wordt de voet hard op de grond geslagen.

Bewegingen aan de staart bij een kramperig paard

Wat verder opvalt bij een kramperig paard is, dat de staart omhoog wordt gehouden tijdens de kramperige beweging. Je kunt ook trillingen zien aan de staart. In sommige gevallen zie je zelfs trillingen aan de oogleden of lippen tijdens achterwaarts of het opnemen van het been.

Gradaties van kramperigheid bij paarden

Er zijn verschillende vormen van kramperigheid. De meest voorkomende is de vorm waarbij het krampetrekken alleen wordt gezien bij achterwaarts en het opnemen van het been. Een paard heeft daar dan ook moeite mee en geeft zijn been liever niet. Ze lopen normaal voorwaarts in stap en draf. Meestal zie je dit, zoals hierboven gezegd, aan beide achterbenen, de een wat heftiger dan de ander. Bij het extreme buigen van het been, zie je ook abductie en dat wil zeggen dat het been wat naar buiten wordt gehouden.

Voorwaartse vorm

Dan heb je de ‘kramperige-voorwaartse’ vorm in een verder gevorderd stadium. Dan is er bij bijna 20% van de passen een afwijking te zien: dus ook in stap voorwaarts en niet alleen bij het achterwaarts. Je ziet dit dan met name als een paard net in beweging komt of bij verandering van bodemtype, verandering van richting of tempo. De verschjinselen bij het achterwaarts gaan, zijn dan ook wat heftiger en het been wordt nog meer opzij gehouden. Opnemen van het achterbeen is dan haast onmogelijk of het lukt echt niet meer. Draf en galop zijn bij deze paarden wel normaal. Het is soms zo ernstig dat paarden niet meer goed kunnen gaan liggen of uit hun box kunnen stappen. Dan zie je vaak ook atrofie, dus vermindering van spieren, optreden rondom de rug en de achterhand.

Juist strekking in plaats van buiging

Een vorm die je minder vaak ziet is een ‘hyperextensie vorm’. Dan wordt het achterbeen juist abnormaal gestrekt bij achterwaarts vragen. Deze paarden zetten hun achterbenen ook verder naar achter dan normaal met een gestrekte sprong en knie. Die paarden vertonen vaak coördinatieproblemen bij achterwaarts gaan. Dan blijven de voorbenen staan, terwijl de achterbenen al wel achterwaarts gaan. Ze kunnen daardoor een overdreven gestrekte houding aannemen. De staart kan ook wat hoger gehouden worden en de spiertrillingen kunnen ook bij deze paarden weer opvallen. Opnemen van de benen is vaak niet mogelijk door de overdreven strekking. Voorwaarts stappen en draven doen deze paarden wel normaal.

Wat is de oorzaak van kramperigheid bij paarden?

Er is best wat onderzoek gedaan naar kramperigheid bij paarden. Zo is er hersenonderzoek gedaan en zijn er verschillende spieronderzoeken uitgevoerd. Het lijkt erop dat de oorzaak in de kleine hersenen zit, waarbij bepaalde cellen in de kleine hersenen beschadigd zijn. De aansturing van de spieren van de achterhand gaat daardoor niet goed waardoor de overdreven buiging van het achterbeen (of beide achterbenen) optreedt.

Is er een behandeling voor kramperigheid bij paarden?

Er is geen bewezen behandeling voor kramperigheid. Als er andere aandoeningen een rol spelen (zoals bijv. PSSM1 of een kreupelheid) moeten die uiteraard goed bekeken worden en moet het management daarop aangepast worden. Er is gebleken dat langere tijd op boxrust en stress het beeld verergeren. Fysiotherapie of andere manuele therapie lijkt te kunnen helpen, maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. De therapie lijkt dan vooral te kunnen ondersteunen en andere spierspanning te doen verminderen.

Aangezien boxrust en stress een negatief effect hebben, is het belangrijk de tijd op stal voor deze paarden te verminderen en probeer stress te vermijden. Bij bezoek van de smid kan het helpen om eventueel te sederen. Als het nog lukt om de benen op te nemen vraag dan zo min mogelijk buiging en blijf rustig. Het kan ook helpen om het paard aan 1 kant tegen een muur te zetten ter ondersteuning.

Hoe is de prognose van paarden met kramperigheid?

Helaas wordt kramperigheid bij 70% van de paarden erger met de tijd, maar dit kan lang duren: 10-15 jaar. Ook blijft bij veel paarden de verergering beperkt. Omdat veel kramperige paarden er alleen last van hebben bij het opnemen van het been of achterwaarts, hoeft het in ‘het dagelijks gebruik’ dus geen belemmering te zijn. Er zijn een groot aantal paarden die probleemloos gereden worden en dan geen klachten vertonen. Bij sommige gevallen worden echter zonder duidelijke reden de symptomen snel erger.

Wat kun je zelf doen voor je kramperige paard?

Zoals eerder genoemd, is het vooral belangrijk om stress te proberen te vermijden. Een rustige omgeving voor je paard, een rustige routine en rust bij de dagelijkse verzorging zullen helpen. Het is fijn als je veel vrije beweging (of een keuze tussen binnen/buiten) voor je paard kunt realiseren. Overleg met je hoefsmid over de bekapmomenten en hoe je dit voor je smid en je paard zo veilig, rustig en comfortabel mogelijk kunt laten verlopen. Om zelf het lijf van je paard te laten ontspannen en te helpen bij stressmomenten, kun je de gratis instructie ‘Help je Paard ontspannen’ via de knop hieronder downloaden. Met behulp van de instructie en de filmpjes in deze download kun je zelf het lichaam van je paard ondersteunen.

Referenties:

Valberg SJBaird JDReview article. Shivering and Stringhalt in horsesVet J2022282:105829

Draper AC, Trumble TN, Firshman AM, Baird JD, Reed S, Mayhew IG, MacKay R, Valberg SJ. Posture and movement characteristics of forward and backward walking in horses with shivering and acquired bilateral stringhalt. Equine Vet J. 2015 Mar;47(2):175-81.

Deel deze blog met vrienden!

Download het gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Download het gratis e-book met 8 tips om rugklachten te voorkomen

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Gratis masterclass: meteen je paard zelf helpen bij lichte klachten

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Must do-oefeningen voor een soepel, sterk paard

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Handige checklist voor het trainen van de rompstabiliteit

Je weet nu precies of je elke week de benodigde oefeningen doet

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Download GRATIS

 

Eenvoudige uitleg + videotips

3 acupressuurpunten + 2 ontspanningstechnieken 

Toe te passen ter ondersteuning bij rug- hals- of achterhandsklachten óf simpelweg ter ontspanning van je paard

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download is gelukt!