fbpx

Sinds begin 2019 maak ik gebruik van lasertherapie bij paarden. Om heel eerlijk te zijn, gebruik ik dit mooie apparaat pas sinds kort vaker. Ik ben al jaren zó gewend om alles met mijn handen en naalden te doen, dat ik de laser vaak in de auto liet staan… Maar laser kan echt heel fijn werken bij zeer gevoelige paarden en bij een aantal andere indicaties.

Laser, hoe werkt het?

Lasertherapie is de laatste jaren flink in opkomst in de diergeneeskunde, ook bij het paard. De bewijzen voor de werkzaamheid stromen gestaag binnen. Zo is er wetenschappelijk bewijs voor de succesvolle toepassing van laser tijdens het herstel van peesletsels. Bij lasertherapie wordt er, zoals de naam al aangeeft, gebruik gemaakt van laserlicht. Het laserlicht stimuleert bepaalde processen in een cel. De cellen absorberen het licht van de laser. De mitochondriën, die gezien moeten worden als de ‘motortjes’ van de cel, worden gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoevoer verhoogd en wordt de bloedsomloop versneld.

Laser heeft daardoor onder andere de volgende effecten:

  • Vermindert ontstekingsreacties
  • Pijnstillend effect
  • Stimuleert de doorbloeding
  • Versnelt weefselherstel
Bij welke problemen?

Laser kan ingezet worden bij verschillende problemen, zoals peesletsels of kapselontstekingen. Synovitis in de hals is bijvoorbeeld een goede indicatie. Daarnaast is het goed bruikbaar bij zeer gevoelige paarden die bijvoorbeeld de acupunctuurnaalden minder goed tolereren. Ook bij pijnlijke spieren of langdurige stijfheidsklachten worden er positieve resultaten gezien. Verder werkt laser zeer positief bij wondgenezing. Van deze laatste toepassing maak ik geen gebruik (i.v.m. tijdgebrek), maar in dat geval verwijs ik graag door naar anderen.

Kapotte mondhoeken

Laser wordt ook regelmatig (succesvol) gebruikt voor het helen van kapotte mondhoeken. Mijn mening daarover kun je lezen in een eerder verschenen blog. Net als bij andere wonden, gebruik ik de laser niet voor dit probleem. Daarnaast geloof ik in duurzamere oplossingen en het voorkomen van dat soort verwondingen!

Deel deze blog met vrienden!

Download het gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Download het gratis e-book met 8 tips om rugklachten te voorkomen

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Gratis masterclass: meteen je paard zelf helpen bij lichte klachten

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Must do-oefeningen voor een soepel, sterk paard

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Handige checklist voor het trainen van de rompstabiliteit

Je weet nu precies of je elke week de benodigde oefeningen doet

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Download GRATIS

 

Eenvoudige uitleg + videotips

3 acupressuurpunten + 2 ontspanningstechnieken 

Toe te passen ter ondersteuning bij rug- hals- of achterhandsklachten óf simpelweg ter ontspanning van je paard

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download is gelukt!