Je hoort de term ‘merriegedrag’ vaak genoeg vallen. “Ach, die merrie is een echte merrie, ze is zo zuur.” “Ze kan wel een beetje als een echte merrie reageren hoor.” “Dat gedrag is zo heftig, omdat ze merrie is, het valt eigenlijk allemaal wel mee.” Kortom; er bestaan nogal wat vooroordelen over merries. Is dat eigenlijk wel terecht? Bestaat er wel zoiets als merriegedrag?
Tijdens een Instagram Live had ik een gesprek hierover met Suzy Deurinck. Zij is dierwetenschapper en gedagsexpert en is bij uitstek degene die hierover een aantal vragen van mij kon beantwoorden. Want ook ik heb in het verleden de term merriegedrag wel eens gebruikt in negatieve zin. Ondertussen weet ik beter, maar het is belangrijk dat we ons hier allemaal bewust van zijn.
De moraal van ons gesprek is eigenlijk dat de term merriegedrag onjuist is. Het is niet zo dat een paard op basis van geslacht anders reageert!
Dus… mocht je paard ergens op reageren of bepaald gedrag laten zien: dan heeft dit een oorzaak! Het kan fysiek of mentaal zijn, maar een merrie is in essentie niet bozer of feller op basis van haar geslacht.
Kijk hier naar de opname van dit leuke gesprek met Suzy en laat het me zeker weten als er nog vragen zijn of als je dit herkent bij je eigen paard!