fbpx

Het is niet ‘normaal’ als je paard vaak taktfouten maakt. Onregelmatige passen, onzuivere passen bij het verruimen of in de bochten… Wanneer je dit (vaak) merkt, is dit een signaal dat er iets mis is. Er hoeft geen onderliggende kreupelheid aan ten grondslag liggen, maar dit kán wel. Kijk eens hoe je paard loopt als je er niet op zit. Soms is het erg moeilijk om kreupelheden te herkennen. De eerste stap is dan ook om uit te sluiten dat er een veterinair probleem speelt. Want een kreupelheid is soms in het begin nog heel subtiel, maar kan zich wel ontwikkelen tot een vervelende blessure. Je dierenarts kan je verder helpen als dit zo is. Mogelijk heeft je paard een blokkade in de wervelkolom en moet dit eerst behandeld worden.

Hopelijk is er geen sprake van een blessure of lichamelijk probleem. Dan betekent het dat je aan de slag moet met de andere factoren die mee kunnen spelen. Er zijn veel verschillende oorzaken te bedenken voor taktfouten bij je paard. Mogelijk is je eigen zit storend of misschien ligt het tempo te hoog bij het rijden. Er kan ook sprake zijn van een slecht passend zadel, wat pijnlijk kan zijn voor je paard.

Ga dus de factoren na die een rol kunnen spelen:

  • Goed passend zadel en hoofdstel (en eventueel bit)
  • Tempocontrole
  • Balans
  • Je eigen zit
  • Correcte aanleuning
  • Spanning tijdens het rijden

Het is in ieder geval belangrijk dat je dit probleem serieus neemt en niet denkt dat het nu eenmaal bij je paard hoort dat dit gebeurt. Schakel de hulp in van je dierenarts bij twijfel over een mogelijke kreupelheid. Balkjestraining is nuttig voor de training van balans en de tempocontrole. Ga bewust aan de slag met je instructeur en hopelijk zijn de taktfouten dan gauw verleden tijd!

Download mijn gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!