fbpx

Paarden zijn meesters in het maskeren van pijn. Het tonen van pijn is een teken van zwakte en dat zal een paard uit zichzelf niet gauw doen. Wanneer je pijn bij je paard eerder herkent, kun je blessures eerder herkennen en voorkomen. Het is dus belangrijk subtiele pijnsignalen op te kunnen pikken. Al eerder schreef ik over verschillende signalen van pijn. Vooral de signalen die je af kunt lezen aan het hoofd van een paard, worden nog te weinig opgepikt. Dit valt bijvoorbeeld op wanneer je verschillende foto’s en fimpjes op internet ziet verschijnen, waarbij het paard overduidelijk niet comfortabel is. Deze filmpjes worden dan vol trots gedeeld en er wordt enthousiast op gereageerd. Onbewust en onbedoeld hebben de paarden dan pijn of stress. Dat is natuurlijk wat niemand wil en ik geloof dan ook echt dat dit niet bewust gebeurt.

Kennis

Ik blijf erop hameren, maar kennis is zó belangrijk om dit te voorkomen. Wanneer je weet waarop je moet letten en je dit leert herkennen bij je paard, kun je voorkomen dat je paard onbedoeld pijn heeft of het rijden als niet prettig ervaart. Spanning rondom de mond, een hoekige oogopslag, samengeperste lippen… Het zijn allemaal signalen van ongemak. Ook tandenknarsen of een open mond zijn allebei afwijkend. Let hier dus op! Kijk goed naar je paard onder verschillende omstandigheden, zodat je voor jezelf een ‘normaal’ beeld kan vormen. Je kunt dan ook zien wanneer de gezichtsuitdrukking of het gedrag verandert in negatieve zin.

Taktfouten

Nog te vaak wordt een (subtiele) kreupelheid niet herkend onder de mom van taktfouten. Het kan natuurlijk dat je paard een keer een taktfoutje maakt als er sprake is van onbalans. Maar wanneer je paard dit vaak doet, is dit niet normaal. Het kan rijtechnisch zijn en misschien kun je het met training oplossen. Maar het kan ook dat er een onderliggende kreupelheid speelt, die nog niet herkend is. Uit onderzoek is gebleken dat subtiele kreupelheden vaak onopgemerkt blijven (ook door ervaren instructeurs). Wees hier dus alert op en laat bij twijfel altijd je dierenarts meekijken!

 

Download mijn gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!