Rugklachten komen vaak voor bij paarden en zijn regelmatig de reden voor een bezoek van een dierenarts, chiropractor of andere therapeut. Waaraan kun je zelf merken of je paard rugklachten heeft?
Symptomen
Er zijn veel verschillende symptomen die kunnen wijzen op rugproblemen en dat maakt het ook meteen lastig. Want de verschijnselen zijn divers en niet altijd specifiek voor rugklachten (ze kunnen dus ook op iets anders wijzen). Toch wil ik je een aantal tips geven waarop je zelf kan letten.
Veel voorkomende verschijnselen zijn:
- Afweergedrag bij aanraking of poetsen
- Plots tonen van pijnuitingen bij het opzadelen
- Bokken na de sprong (of bokken onder het zadel in het algemeen)
- Staakgedrag onder het zadel
- Moeite met nageeflijkheid
- Vage kreupelheid of onregelmatigheid
- Verminderde ontwikkeling van de rugspieren
- Verminderd presteren in zijn algemeenheid (paard loopt minder soepel dan voorheen, presteert minder in de sport)
Het laatste bleek bij een onderzoek in 2016 het meest voorkomende verschijnsel (78%) bij paarden met rugpijn, die aangeboden werden voor verder onderzoek bij een dierenarts. Denk hier dus aan als je paard het minder lekker doet dan dat je van hem gewend bent.
Bespiering
Zelf kun je de bespiering van je paard globaal beoordelen. Zie je een kuiltje voor de schoft of voor het bekken? Dit zijn signalen dat er iets in de ontwikkeling van de spieren niet naar wens gaat. Ook zogenaamde “kuilen” achter de schouderbladen zijn een aanwijzing (soms samenhangend met een slecht passend zadel). Verder kun je zelf de gevoeligheid van de spieren controleren door met platte vingers de spieren af te voelen langs de ruggengraat. Voel je harde plekken of merk je dat je paard gevoelig reageert? Dan kan er iets aan de hand zijn. Soms kun je ook warmteverschillen waarnemen en bijvoorbeeld een erg warme plek voelen.
Beweging
In beweging (onbelast, bijvoorbeeld aan de longe) kun je proberen te beoordelen of de rug van je paard ‘meedeint’ of dat hij strak gehouden wordt. Beweegt je paard stijver dan voorheen of zie je dat de hoofd-halshouding anders is en je paard zich erg stijf houdt in dit gebied? Dit zijn allemaal signalen dat er iets aan de hand is. Als je paard vaak overkruist aanspringt, kan dit op verschillende dingen wijzen. Eén daarvan is een probleem aan de SI-gewrichten, maar vaak speelt de rug dan ook mee.
Schakel hulp in
Bij enige twijfel over de verschijnselen van je paard, is het belangrijk de hulp van je dierenarts in te schakelen. Deze kan beoordelen of je paard inderdaad last van zijn rug heeft of dat er misschien iets anders speelt. Soms spelen er namelijk andere (orthopedische) problemen. Met je dierenarts kun je dan bespreken wat de beste vervolgstappen zijn om je paard zo snel mogelijk weer pijnvrij te laten bewegen. Download mijn gratis e-book om zelf aan de slag te gaan deze klachten te voorkomen. Voorkomen is namelijk altijd fijner dan genezen!
Goedenavond,
Ik ontvang heel graag het gratis e-book!
Hoi Margot,
Dat kan via deze link
Laat het me weten via mail@aimeederooij.nl als er vragen zijn!
Groeten, Aimée