fbpx

View this post on Instagram

Klachten aan het SI-gewricht (tussen het heiligbeen en het bekken) komen nogal eens voor. Hoe kun je dit voorkomen? Nou, niet altijd helaas… Het kan namelijk door trauma (uitglijden, vastliggen, veulenen) veroorzaakt worden. Maar het kan ook door overbelasting komen. Dit kun je natuurlijk wél voorkomen. Zorg ervoor dat je je (jonge) paard niet overbelast. Bouw de training goed op en begin met grondwerk voor kracht en evenwicht. Wissel je dagelijkse training af en doe niet elke dag hetzelfde. • • • • • #paard #paardenarts #paardrijden #sportpaard #paardentraining #paardensport #paardenwelzijn #ruitersport #ruiter #dressuur #dressuurpaard #paardengezondheid #dierenarts #sporthorse #sporthorses #knhs

A post shared by Aimée De Rooij Dierenarts (@aimeederooijnl) on

Al eerder schreef ik over problemen aan het SI-gewricht (of beide gewrichten) bij het paard. In de korte video die ik heb opgenomen via IGTV ga ik kort in op hoe je deze klachten kunt voorkomen.

Herkennen van SI-klachten

Nogmaals kort een aantal symptomen die voor kunnen komen bij je paard bij problemen aan de SI-gewrichten:

  • Stijfheid
  • Onregelmatigheid/kreupelheid
  • Bunny hup in de galop
  • Overkruiste galop, moeite met in galop blijven
Voorkomen van SI-problemen

Regelmatig treden er problemen op na trauma. Helaas kun je dat vaak niet voorkomen natuurlijk. Wanneer je er echter wel rekening mee kunt houden, is na een (moeizame) bevalling. Wanneer het veulenen niet soepel is gegaan of wanneer je bij het oppakken na het veulenen problemen ervaart, onderschat dit dan niet. Laat je merrie op tijd checken om verdere problemen zo snel mogelijk te kunnen behandelen en pijn tegen te gaan.

Als de klachten veroorzaakt worden door overbelasting, kan dit natuurlijk wél voorkomen worden. Train je paard in balans en let er vooral bij jonge paarden goed op dat deze niet te veel moeten doen. Want met name bij jonge paarden die nog de balans en kracht missen, kunnen er SI-klachten ontstaan. Bereid je paard goed voor op de arbeid onder het zadel door grondwerk te doen en te werken aan horizontale en verticale balans.

 

Download mijn gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!