Dagelijks kom ik veel paarden tegen met problemen vanuit het SI-gewricht. In deze blog zal ik daar wat meer over vertellen, zodat het je kan helpen een mogelijk probleem bij je eigen paard te herkennen.
Het SI-gewricht
Het SI-gewricht is het sacro-iliacaal gewricht. Dit is de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken. Bij elke beweging die je paard maakt, wordt dit gewricht belast. Het SI-gewricht moet de krachten geleiden vanuit de benen naar de wervelkolom. Vanwege de anatomie van het bekken, kun je het SI-gewricht niet aan de buitenkant zien. De gewrichten liggen onder een dikke laag spieren, wat het ook moeilijker maakt om het gebied goed in kaart te brengen met beeldvorming. Röntgenopnamen zijn niet mogelijk. Met behulp van echo (rectaal) is het gewricht wel in beeld te brengen. Een chiropractor kan door middel van specifieke testen en palpatie wel vaststellen of het SI-gewricht een rol speelt bij eventuele klachten.
Symptomen
Vaak zijn de symptomen die het paard vertoont in eerste instantie wat vaag. Paarden “doen het niet helemaal lekker” en hebben moeite met ontspannen onder het zadel. Wat wel vaak vrij specifiek optreedt is een “bunny hop” in de galop. Dat wil zeggen dat het paard met 2 achterbenen tegelijk springt.
Verdere symptomen kunnen zijn:
- Stijfheid van de achterhand of een kreupelheid
- Moeite met galop aanspringen (en dus de bunny hop), vaak overspringen in galop
- Moeite met verzamelen, pirouettes
- Staken of bokken
- Verzet bij de smid, vooral met het opnemen van de benen
Oorzaken
Een paard kan in verschillende situaties problemen ontwikkelen.
- Een belangrijke oorzaak is trauma. Denk hierbij aan uitglijden of vastliggen in de box.
- Apart hierbij wil ik nog “geboortetrauma” genoemd hebben. Net als bij mensen, krijgen merries ook regelmatig bekken en/of SI-klachten na een bevalling. Als moeder vind ik, dat merries het dus zeker ‘verdienen’ om extra goed nagekeken te worden na het veulenen. Dit kan problemen in een later stadium voorkomen!
- Secundair aan andere problemen: zoals een kreupelheid of standsverandering, slecht passend zadel, gebitsproblemen.
- Overbelasting
- Bij dressuurpaarden wordt er veel gevraagd van de SI-gewrichten in de verzameling en pirouettes en bij springpaarden juist in de aanzet bij de sprong.
- Overbelasting kan ook komen doordat er bijvoorbeeld te veel wordt gevraagd van een jong paard wat nog te slap en instabiel is in de achterhand.
Behandeling
In sommige gevallen is het nodig de SI-gewrichten lokaal te behandelen met ontstekingsremmers. Dit vermindert de ontstekingsreactie en helpt bij de genezing. Vervolgens kunnen het bekken en de spieren eromheen behandeld worden door middel van chiropractische en/of osteopathische technieken. Acupunctuur is een mooie pijnstillende aanvulling.
Daarnaast is een bewegings- en trainingsadvies belangrijk. Stapwerk over balkjes (vaak eerst onbelast) is meestal onderdeel van het advies. Verder is het per dier verschillend hoe het trainingsschema er uitziet. Oefeningen voor de rompstabiliteit en het opbouwen van goede bespiering van de bovenlijn zijn in ieder geval van belang. Download mijn gratis e-book voor de oefeningen van de rompstabiliteit die bewezen effect hebben. In het webinar over het bekken ga ik dieper in op de anatomie van de SI-gewrichten en klachten. Download en kijk het webinar wanneer het jou uitkomt!
Heeft jouw paard wel eens SI-gewricht problemen gehad? Mocht je twijfelen over symptomen bij je paard, laat het me hieronder weten of neem contact op!
Is een si gewricht probleem na één behandeling opgelost? Of heeft dit meerdere behandelingen nodig? Zo ja, hoe lang moet je hiervoor uit trekken?
Hoi José,
Het is per paard verschillend hoe het herstel eruit ziet. Dit is o.a. afhankelijk van de duur en de ernst van de klachten (en of er nog andere dingen spelen).
Bij het ene paard is 1 behandeling voldoende en anderen hebben bijvoorbeeld een langer traject nodig van enkele maanden met 2 of 3 behandelingen (en eventueel bijvoorbeeld een keer inspuiten als de klachten fors zijn)
Groeten, Aimée
Bij mijn Fries is het na een jaar nog steeds niet in orde. Twee behandelingen achter de rug verspreid over het jaar en nu zitten we sinds een paar dagen opnieuw met een kreupele achterhand.
Hoi Femke,
Wat ontzettend vervelend. Is het nu weer een probleem aan het SI-gewricht of speelt er ook nog iets anders? Hoe zag het gebied er op (rectale) echo uit?
Succes met je paard!
Hallo, mijn paard loopt al tijd te kwakkelen met zijn gezondheid. Uiteindelijk zijn we erachter gekomen ontstekingen in de maag heeft en daar heeft hij nu een kuur voor. Nu heeft hij sinds 2 maanden een harde knak in wat ik denk zijn knie (of die omgeving) heb al 2 maanden weinig met hem gedaan. Wel beweging maar niet intensief trainen. Hij heeft heel veel moeite zijn rechterbeen op te tillen bij bv hoeven krabben en kan hem niet naar achter strekken. Dan valt hij meteen naar achter met gewicht. Omhoog trekken lukt hem makkelijker. De linkergalop is voor hem ook moeilijker. Kan zijn dat hij door de pijn in zijn maag ene kant misschien overgecompenseerd heeft. Wat is uw gedachte hierover?
Hoi Roy,
Het compenseren kan zeker een probleem veroorzaakt hebben, maar dat is lastig zo met zekerheid te zeggen.
Het niet op kunnen tillen van het been kan in het rechterbeen zelf zitten, van hoger in het lijf komen of kan ook nog komen doordat je paard juist links niet wil/kan belasten. Er is geen kreupelheid aanwezig?
Verder klinisch onderzoek is eigenlijk nodig om tot een diagnose te komen.
Succes en laat het me weten als er vragen zijn!
Hi Roy,
Mijn reining gelding is niet kreupel maar springt niet zo soepel meer aan in galop. De chiro zegt dat zijn si en pelvis wat uit balans zijn en heeft hem gecorrigeerd. Het gaat al stukken beter maar nog steeds niet 100%. Welke oefeningen zijn goed voor hem? Hoe erg moet het zijn om tot cortisone injecties over te gaan? Ik stel dit liever zo lang mogelijk uit maar wil wel graag weer wedstrijden rijden. Hoe lang zal t herstel duren of zou het
herstel moeten duren met kleine belastbaarheid. Ik durf eigenlijk niet meer te stoppen en te spinnen.
Andere vraag: is nou juist warmte of koelte goed op die plek?
Hoi Tanja,
Ik vind het lastig te oordelen over je paard, zonder dat ik hem zelf gezien heb. Maar als richtlijn zou ik aanhouden dat je in ieder geval in het begin vooral rechtlijnige belasting moet geven en niet te kort moet draaien etc. Spinnen en stops zijn af te raden totdat je paard weer echt hersteld is. Warmte/kou op die plek gaat niet voldoende doordringen tot het gewricht zelf. Je kan wel de spieren eromheen warm en soepel houden, maar ook dit heeft vooral een oppervlakkig effect.
Hoe lang het herstel duurt, hangt o.a. af van de ernst en de duur van het probleem, daar durf ik je dus geen specifiek antwoord op te geven. Of je overgaat tot injectie, hangt ook af van het dier en de klachten etc. Ik zou dit allemaal zeker even met je eigen chiro/dierenarts bespreken. Zij kunnen je een specifieker antwoord geven dan ik.
Succes!
Groeten, Aimée (en dus niet Roy 😉
Mijn paard had vorig jaar geïrriteerde Si-gewrichten en deze zijn ingespoten. Daarna ging het beter.
Nu vertoont ze weer wat klachten, die niet verklaarbaar zijn. Kan het zijn dat, ondanks dat ze vorig jaar is ingespoten, nu weer problemen met het SI-gewricht heeft? M.a.w. kan dat weer terugkomen?
Hi,
Problemen aan de SI-gewrichten kunnen helaas terugkomen, net als bij andere blessures. Is er vorig jaar een echo gedaan van het gebied? Misschien levert dit nog extra informatie op over de aard van de klachten en de beste aanpak qua therapie en revalidatie.
Succes!
Groeten, Aimée
Er is een echo gemaakt, beide kanten waren geïrriteerd en zijn ingespoten. Daarna weer rustig opgebouwd. Oorzaak? Dat is een beetje gokken, mogelijk had ze er al langer last van, maar doordat we hoger in de dressuur kwamen, gingen we meer van haar vragen.
En eigenlijk ging het erg goed, maar de laatste tijd lijkt ze hetzelfde gedrag te gaan vertonen als 1,5 jaar geleden. Het verschil is nu dat ik het er wel uit kan rijden.
Ze springt over in galop en slaat met haar achterbeen.
Wat vervelend. De verschijnselen die je beschrijft, kunnen door klachten vanuit het SI-gewricht komen, maar ze kunnen ook nog ergens anders vandaan komen. Dus ik zou er zeker even verder naar laten kijken. Ook behandelen van de rest van de wervelkolom (chiropractie, acupunctuur etc.) is nuttig om compensaties te verhelpen én eventuele SI-klachten te voorkomen.
Dank je wel!
We konden gelukkig heel snel terecht bij de osteopaat en hij heeft haar al behandeld. Nu hopen dat de behandeling het goede effect heeft en dat verder onderzoek en opnieuw in laten spuiten niet nodig is.
🍀
Dat hoop ik ook voor je!
Succes!