fbpx

Dagelijks kom ik veel paarden tegen met problemen vanuit het SI-gewricht. In deze blog zal ik daar wat meer over vertellen, zodat het je kan helpen een mogelijk probleem bij je eigen paard te herkennen.

Het SI-gewricht

Het SI-gewricht is het sacro-iliacaal gewricht. Dit is de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken. Bij elke beweging die je paard maakt, wordt dit gewricht belast. Het SI-gewricht moet de krachten geleiden vanuit de benen naar de wervelkolom. Vanwege de anatomie van het bekken, kun je het SI-gewricht niet aan de buitenkant zien. De gewrichten liggen onder een dikke laag spieren, wat het ook moeilijker maakt om het gebied goed in kaart te brengen met beeldvorming. Röntgenopnamen zijn niet mogelijk. Met behulp van echo (rectaal) is het gewricht wel in beeld te brengen. Een chiropractor kan door middel van specifieke testen en palpatie wel vaststellen of het SI-gewricht een rol speelt bij eventuele klachten.

Symptomen

Vaak zijn de symptomen die het paard vertoont in eerste instantie wat vaag. Paarden “doen het niet helemaal lekker” en hebben moeite met ontspannen onder het zadel. Wat wel vaak vrij specifiek optreedt is een “bunny hop” in de galop. Dat wil zeggen dat het paard met 2 achterbenen tegelijk springt.

Verdere symptomen kunnen zijn:

 • Stijfheid van de achterhand of een kreupelheid
 • Moeite met galop aanspringen (en dus de bunny hop), vaak overspringen in galop
 • Moeite met verzamelen, pirouettes
 • Staken of bokken
 • Verzet bij de smid, vooral met het opnemen van de benen
Oorzaken

Een paard kan in verschillende situaties problemen ontwikkelen.

 • Een belangrijke oorzaak is trauma. Denk hierbij aan uitglijden of vastliggen in de box.
  • Apart hierbij wil ik nog “geboortetrauma” genoemd hebben. Net als bij mensen, krijgen merries ook regelmatig bekken en/of SI-klachten na een bevalling. Als moeder vind ik, dat merries het dus zeker ‘verdienen’ om extra goed nagekeken te worden na het veulenen. Dit kan problemen in een later stadium voorkomen!
 • Secundair aan andere problemen: zoals een kreupelheid of standsverandering, slecht passend zadel, gebitsproblemen.
 • Overbelasting
  • Bij dressuurpaarden wordt er veel gevraagd van de SI-gewrichten in de verzameling en pirouettes en bij springpaarden juist in de aanzet bij de sprong.
  • Overbelasting kan ook komen doordat er bijvoorbeeld te veel wordt gevraagd van een jong paard wat nog te slap en instabiel is in de achterhand.
Behandeling

In sommige gevallen is het nodig de SI-gewrichten lokaal te behandelen met ontstekingsremmers. Dit vermindert de ontstekingsreactie en helpt bij de genezing. Vervolgens kunnen het bekken en de spieren eromheen behandeld worden door middel van chiropractische en/of osteopathische technieken. Acupunctuur is een mooie pijnstillende aanvulling.

Daarnaast is een bewegings- en trainingsadvies belangrijk. Stapwerk over balkjes (vaak eerst onbelast) is meestal onderdeel van het advies. Verder is het per dier verschillend hoe het trainingsschema er uitziet. Oefeningen voor de rompstabiliteit en het opbouwen van goede bespiering van de bovenlijn zijn in ieder geval van belang. Download mijn gratis e-book voor de oefeningen van de rompstabiliteit die bewezen effect hebben. In het webinar over het bekken ga ik dieper in op de anatomie van de SI-gewrichten en klachten. Download en kijk het webinar wanneer het jou uitkomt!

Heeft jouw paard wel eens SI-gewricht problemen gehad? Mocht je twijfelen over symptomen bij je paard, laat het me hieronder weten of neem contact op!

Download mijn gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!