Zoals je gewend bent in ons landje, is iedereen nu in rep en roer. Want het vriest en sneeuwt de komende dagen! Het levert mooie plaatjes op, maar het kan ook lastig zijn. Hoe komen jij en je paard deze kou goed door? Ik geef een paar belangrijke tips voor je paard in de sneeuw!
Wel of geen deken?
Voor een heel aantal paarden met een dikke wintervacht en een goede conditie is de kou echt geen probleem. Ze kunnen er prima tegen! Maar als je paard wat schraler of ouder is, doe dan even een warme deken op (meer dan een 0 grams), want het warm houden kost echt extra energie. En als je paard al wat meer moeite heeft met de energiehuishouding, is het dus fijn om hem te helpen. Dus ook al hebben ze dan een dikke wintervacht, een deken is in die gevallen écht niet overbodig.
IJzers?
Als je paard ijzers heeft, ken je ze vast: die ijsklompen onder de voeten als er sneeuw ligt. Deze zijn echt levensgevaarlijk en kunnen heel vervelende blessures veroorzaken. Mocht je paard geen ijsbeslag hebben: Je kunt die klompen proberen te voorkomen door de voeten in te tapen met vetwrap of andere tape. Dan kan je paard toch nog lekker buiten spelen, ondanks de sneeuw en het ijs.
Koliek
Het risico op verstoppingskoliek is tijdens deze dagen groter. Vaak wordt er een extra laag stro in stal gelegd, maar in combinatie met minder beweging door de omstandigheden, geeft dit wel een extra risico. Daar komt ook nog een risico bij dat je paard mogelijk minder drinkt als het zo koud is.
Rondom de voermomenten (dan drinkt je paard het meest) is het aan te raden lauw water aan je paard te geven. Je paard drinkt daar namelijk méér van dan van koud water (wat heel belangrijk is om verstopping te voorkomen).
Wat wél belangrijk is: een paard heeft de voorkeur voor koud water. Dus als er zowel koud als lauw water is, zullen ze kiezen voor koud water. Maar daar drinken ze dan dus minder van!
Conclusie: probeer rondom de voermomenten lauw water aan te bieden, zodat ze meer water drinken en je daarmee het risico op koliek verkleint.
Deel deze blog, mijn Instagram– of Facebook-post met andere paardeneigenaren, zodat zij ook wat aan deze tips hebben!