Op Instagram hielden mijn oud-studiegenootje en vriendin, Iris, een ‘rugcheck-challenge’. Eigenaren konden een filmpje insturen waarbij ze de rug van hun paard controleerden op spierspanning en gevoeligheid. Het is belangrijk dit elke dag te doen, zodat je alert blijft op veranderingen en het meteen door hebt als er een pijnlijkheid is. Gelukkig kwamen er veel soepele ruggen voorbij! Maar wat ook opviel was dat best een aantal paarden last hadden van spanning rondom de schoft. De rug van het paard was daar te ‘vast’. Daarbij viel dan ook vaak een wat schrale bespiering in dat gebied op (een dip achter het schouderblad)
Strakke schoft
Spanning rondom de schoft (in combinatie met een wat arme bespiering) komt regelmatig voor, en dat bleek dus ook uit de challenge. Paarden houden in het werk dan vaak hun rug vast en voelen minder fijn aan. Het is belangrijk om in het geval van een strakke schoft een aantal punten na te lopen:
- Laat het zadel controleren. Dit kan namelijk samenhangen met een te nauw zadel.
- Voorkom het ‘overbuigen’ in de hals. Werk aan een correcte buiging in het gehele lijf in plaats van te veel focus op alleen buiging in de hals.
- Let bij het rijden op voldoende lengte in de hals en ‘opening’ van de borstingang. Er moet dus voorkomen worden dat de onderhals er te veel uitgedrukt wordt. De bovenlijn moet zich ontwikkelen.
- Blijf werken aan een goede balans. De juiste hoofd-hals positie komt vanzelf als die balans er is. Focus dus niet te veel op de hoofd-positie…
- Balkjestraining kan heel nuttig zijn voor een betere ontwikkeling van deze regio.
Rugpijn voorkomen
Wanneer er goed wordt gelet op correcte bespiering en wanneer daar in de training de focus op ligt, zullen paarden minder vaak last hebben van rugklachten. Pech kun je altijd hebben natuurlijk, maar het is heel belangrijk om aandacht te schenken aan ‘subtiele’ signalen als een iets strakkere schoft. Wil je graag meer tips om rugklachten te voorkomen? Download mijn gratis e-book met daarin 8 tips om rugklachten te voorkomen.