Stap minimaal 10 minuten in
Stap minimaal 10 minuten in voordat je gaat draven of galopperen. Het warm stappen is belangrijk om je paard voor te bereiden op het werk wat komen gaat. Het stimuleert de doorbloeding van de spieren en zorgt letterlijk voor ‘opwarming’. In stap vindt er veel beweging plaats in de wervelkolom (en dus de rug). Daarom is losstappen erg belangrijk om je paard zo soepel mogelijk te laten bewegen en blessures te voorkomen. Zorg voor lengte in de hals tijdens het instappen zodat je paard ook daadwerkelijk de kans krijgt te ontspannen en niet de onderhals eruit drukt.
Vermijd hulpteugels
Vermijd het gebruik van hulpteugels (ja, ik val in herhaling). Dit is behalve ter voorkoming van halsproblemen ook belangrijk om rugproblemen te voorkomen. Een hulpteugel als een slofteugel zorgt voor druk in het gebied van de onderste halswervels en daarmee samenhangend zal je paard de rug juist ‘wegdrukken’ in plaats van ontspannen. Deze spierspanning in de rug kan voor allerlei problemen en blessures zorgen, zoals irritatie van de rugband en slecht ontwikkelde rugspieren.
Fitheid en ruitergewicht
Werk aan je eigen fitheid en rompstabiliteit (denk bijvoorbeeld aan speciale ruitertraining, fitness of pilates) zodat je je paard letterlijk zo min mogelijk in de weg zit en goed mee kan bewegen met de beweging van je paard. In het e-book noem ik het belang van zitlessen, maar ook je eigen fitheid en het ruitergewicht zijn van belang. Dit laatste is een gevoelig onderwerp, maar wel een belangrijk onderwerp in mijn ogen.
In een onderzoek uit 2019 door Dyson et al. is er gekeken naar de invloed van ruitergewicht met 4 verschillende ruiters. De ruiters hadden alle 4 vergelijkbare ervaring, maar waren ingedeeld in verschillende gewichtsklasses. De paarden werden op verschillende dagen door alle ruiters gereden en bij de zware en zeer zware ruiter was er een zeer duidelijk negatief effect te zien op de gangen van de paarden. De paarden vertoonden kreupelheden en lieten verschillende pijngedragingen zien. Bij deze ruiters moest de test vroegtijdig worden gestopt in verband met de getoonde kreupelheden en pijnscores. Deze paarden lieten dit niet (of in veel mindere mate zien) bij de lichtere ruiters. De zware ruiter woog inclusief zadel ongeveer 19-20% van het lichaamsgewicht van de paarden. De zeer zware ruiter kwam uit rond de 28-30% van het lichaamsgewicht.
De onderzoeksgroep was klein en er is meer onderzoek nodig om iets te zeggen over het verschil tussen bijvoorbeeld fitte en minder fitte paarden, type werk en de verschillende type paarden. Over dit laatste onderwerp is er nogal eens discussie, ook naar aanleiding van een onderzoek waarin de omtrek van het pijpbeen gecorreleerd zou zijn aan de capaciteit om een groter gewicht te dragen. Er is hiervoor wat anekdotisch bewijs, maar er is eigenlijk nog te weinig goed wetenschappelijk onderzoek gedaan om hier echt wat over te zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat ruitergewicht en fitheid een grote invloed hebben op het goed bewegen van je paard.