fbpx

Als je paard een blessure heeft, wil je er alles aan doen om je paard zo goed mogelijk te laten herstellen. Hieronder een aantal tips voor tijdens de revalidatie.

Houd je aan het plan wat er is uitgestippeld met je dierenarts

Wanneer je paard bijvoorbeeld een peesblessure heeft, krijg je allerlei goedbedoelde adviezen van iedereen (stalgenoten, instructeurs etc.). Maar elk paard en elke blessure is weer anders. Mocht het bij je stalgenoot 6 weken hebben geduurd tot een soortgelijke blessure hersteld was, bij jouw paard duurt het er misschien 12. Laat je niet te veel van de wijs brengen en overleg met je dierenarts als je twijfels hebt of onzeker bent over het herstel of het besproken plan.

Vergeet niet om naar het hele paard te kijken

Soms kun je zo bezig zijn met het verbinden van het gewonde been van je paard en kun je je zo richten op het helen van die wond, dat je nadien vergeet dat die blessure meer gevolgen heeft dan alleen op het betreffende been. Als je paard zijn been een tijdje heeft ontlast vanwege de pijn, ontstaan er allerlei compensatiepatronen in het lijf. Het is echt noodzakelijk dat hier goed naar gekeken wordt en dat dit goed wordt begeleid bij het opbouwen van de belasting. Wanneer er aan 1 kant spieratrofie is ontstaan, moet je hiermee aan de slag voordat je weer volledig aan het werk gaat.

Ook bij het achterhalen van de oorzaak van een blessure moet naar het gehele paard gekeken worden. Zo kan een bandenblessure aan een voorbeen eigenlijk veroorzaakt zijn door een disbalans vanuit de achterhand of rug. Bespreek dus goed met je dierenarts wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe dit zo goed mogelijk aangepakt kan worden.

Het is belangrijk om het zenuwstelsel weer goed te ‘programmeren’ in het herstel

Het zenuwstelsel heeft andere prikkels gekregen door veranderde belasting en inactiviteit. Om de aansturing naar de spieren en de verschillende spieren in het lichaam te stimuleren, moet hier rekening mee gehouden worden. Hoe kun je dit doen?

  • Stap over verschillende bodemtypes (overleg dit uiteraard met je dierenarts!). Wanneer je paard geen hoefijzers heeft, is dit het meest effectief, vanwege de verschillende input van de bodemtypes. Stap bijvoorbeeld afwisselend over een vlakke manegebodem en daarna over het asfalt of in de berm.
  • Balkjes stappen is goed voor het trainen van balans en coördinatie. Overleg ook dit met je dierenarts of dit wel/niet kan. Meestal kan dit meegenomen worden in de revalidatie wanneer je bijvoorbeeld 2 weken 20 minuten per dag aan het stappen bent.
  • Wanneer je paard complete boxrust moet hebben, kun je ook al wat doen. Uit onderzoek is gebleken dat het nuttig is om de zogenaamde ‘carrot stretches’ te doen (zie mijn gratis e-book). Daarmee wordt de rompstabiliteit getraind. Ook kan het nuttig zijn om de kracht te trainen door de benen 1 voor 1 op te nemen en je paard even op 3 benen te laten staan. Dit moet uiteraard wel comfortabel en mogelijk zijn voor je paard.
Hou een dagboek bij

Deze laatste tip is vooral bedoeld om je vertrouwen te laten houden gedurende het herstel. Tijdens de revalidatie zullen er ongetwijfeld dagen zijn dat je het idee hebt dat er geen schot in de zaak zit. Als je elke dag even opschrijft hoe het is gegaan en wat je die dag hebt gedaan, heb je een goed overzicht. Wanneer je dan terugkijkt op een bepaald moment, zie je van waar je bent gekomen. Wellicht heb je dan meer vooruitgang geboekt dan dat je op dat moment denkt.

Tot slot…

Nogmaals: geen enkel herstel gaat hetzelfde en het gaat (bijna) nooit in een razendsnel tempo de goede kant op. Overleg bij twijfel over het verloop of het plan van aanpak altijd met je dierenarts!

Download mijn gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!