Vaak wordt er gezegd dat in de training de focus moet liggen op het trainen van de buikspieren van je paard. Dit is in veel gevallen helemaal juist (ik zeg het ook vaak). Maar hoe doe je dit?
Verschillende buikspieren
Je paard heeft verschillende buikspieren: de rechte, dwarse en schuine buikspieren. Deze spieren zijn heel belangrijk. Ze ondersteunen het lijf, de organen, hebben een functie in ademhalen, mesten en urineren én in de beweging. Het goed gebruiken van de buikspieren is essentieel om de ruiter goed te kunnen dragen. Superbelangrijke spieren dus en het is dus ook echt van belang om deze goed te laten functioneren.
Hoe train je deze spieren?
Je kan deze spieren op verschillende manieren trainen. Balkjestraining is heel goed voor de training van de buikspieren. Je kan variëren in de figuren die je rijdt over en tussen balkjes door. Wat ook een goede en leuke afwisseling is, is het volgende. Leg 5 stapbalkjes neer achter elkaar (ongeveer 80 cm tot 1 m ertussen) en leg dan de middelste 3 balkjes van de grond af (leg ze dus iets hoger). Hiermee train je de houdingsspieren, buikspieren en coördinatie.
Galop
Galop is de gang bij uitstek waarmee de buikspieren worden getraind. Wanneer je over balkjes galoppeert, is dit nog een extra training. Je traint hiermee sterkte van de achterhand, de aanhechting van de voorbenen (deze bestaat uit spieren) en de beweeglijkheid van het bekken.
Overgangen
Het rijden van overgangen en tempowisselingen in de verschillende gangen is ook een goede oefening voor de training van de buikspieren van je paard. Je kan bijvoorbeeld verschillende overgangen stap-draf-galop-stap maken op een lange zijde en verschillende tempowisselingen achter elkaar.
Sit-ups voor je paard
Bedenk wel dat deze training veel energie vergt van je paard. Onderschat de zwaarte van het werk niet en doseer goed. Je kunt deze training vergelijken met sit-ups. Als je die een flink aantal achter elkaar doet, begin je je eigen spieren ook te voelen (de een wat sneller dan de ander natuurlijk…) Houd hier dus rekening mee en ga niet eindeloos door met galopbalkjes. Overleg altijd eerst met je dierenarts/therapeut en instructeur over de oefeningen die specifiek voor jouw paard nuttig zijn. Balans van je paard is iets waar altijd aandacht voor moet zijn. Bespreek hoe je je paard zo goed mogelijk in balans kan trainen, zodat je blessures en problemen kunt voorkomen!