fbpx

Bovenstaande quote kwam ik laatst tegen en aangezien ik hem zo mooi en treffend vond, heb ik hem gedeeld op Instagram. Ik kreeg er veel reacties op, dus blijkbaar is het iets wat leeft. In mijn dagelijkse werk, krijg ik te maken met allerlei verschillende paarden en eigenaren. Van recreatieruiters tot topsporters, allemaal zijn ze bevlogen en vol passie bezig met hun paarden. Soms wordt dat laatste, het paard en de passie voor het paard, uit het oog verloren. De drang om te presteren is zó groot, dat het belang van het paard wel eens wordt vergeten. Dat is doodzonde en mag wat mij betreft nooit de bedoeling zijn.

Ik heb vroeger met mijn pony’s en paard ook wedstrijden gereden. Dit was allemaal op basisniveau en dus geen topsport (tot Z2-dressuur), maar ook ik heb nu achteraf wel eens spijt van de manier waarop dat is gegaan. Ook bij mij was de drang om te presteren groot en achteraf weet ik dat ik zeker niet altijd in het belang van mijn pony’s en paard heb gehandeld. Ik deed toen alles met de beste bedoelingen, maar vond dat oranje lintje toch ook wel erg belangrijk. Nu ik veel meer kennis heb dan toen, heb ik nog wel eens spijt als ik foto’s zie van mezelf. Zo kwam ik laatst een foto tegen van mij op mijn eerste pony, waar ik van schrok. Hij had zijn mond open en aan de uitdrukking in zijn ogen was te zien, dat hij duidelijk oncomfortabel was. Ik heb dat toen nooit opgepikt en er was ook niemand in mijn omgeving die me daarop heeft gewezen. Ik vind het oprecht erg dat ik hem dus wel eens gereden heb terwijl er iets mis was. Met de kennis die ik nu heb, zou ik het ook anders doen, dus vandaar dat ik deze kennis graag met je deel, zodat jullie niet dezelfde fouten maken als ik.

Merk je in het rijden wel eens dat je paard veel met zijn staart zwiept of zijn mond open heeft? Heeft je paard misschien last van kapotte mondhoeken (zie mijn andere blog hierover) of heeft hij weinig drang naar voren? Deze verschijnselen wijzen echt allemaal op ongemak en daar moet wat aan gedaan worden! Voel de rug van je paard eens na met platte vingers en let daarop hoe de rugspieren aanvoelen. Let op afweerreacties, warme of harde plekken. Voel ook een keer voor en na het rijden en let eens op of er verschil is. Kijk eens naar het zweetpatroon van je paard. Is er een verschil tussen links en rechts en hoe is het zweetpatroon onder je zadel?

Let ook goed op de uitdrukking van je paard tijdens het rijden. Laat je filmen en kijk kritisch naar de signalen als oogopslag, gesloten of juist open mond, opgetrokken neusgaten etc.

Wil je meer weten over pijnsignalen? Binnenkort start ik een online cursus waarin ik mijn kennis over de gezondheid van paarden met je deel. Ben je geïnteresseerd, laat het me weten!

Deel deze blog met vrienden!

Download het gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Download het gratis e-book met 8 tips om rugklachten te voorkomen

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Gratis masterclass: meteen je paard zelf helpen bij lichte klachten

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Must do-oefeningen voor een soepel, sterk paard

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Handige checklist voor het trainen van de rompstabiliteit

Je weet nu precies of je elke week de benodigde oefeningen doet

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Download GRATIS

 

Eenvoudige uitleg + videotips

3 acupressuurpunten + 2 ontspanningstechnieken 

Toe te passen ter ondersteuning bij rug- hals- of achterhandsklachten óf simpelweg ter ontspanning van je paard

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download is gelukt!