Al eerder had ik het over beelden van paarden die soms vol trots gedeeld worden, maar waar dan best wat op aan te merken is. Dit betreft dan de eerder genoemde pijnsignalen, maar er zijn ook andere schadelijke ‘fouten’. Twee daarvan zijn:
- ‘Onjuiste’ gangen
- Schadelijke hoofd-halshouding bij het paard
Onjuiste gangen
Hiermee bedoel ik gangen waarvan mensen zich dan onvoldoende bewust zijn dat het überhaupt fout gaat en dat het paard niet in balans is. Regelmatig worden deze gangen juist hoog beoordeeld. Hoe kun je ze herkennen? Dit zijn bijvoorbeeld de filmpjes (of foto’s) van paarden in draf waarbij er maar 1 been aan de grond is. Het linkerachterbeen is dan alweer lang en breed in de lucht, terwijl rechtsvoor nog op de grond staat. Een gelijke landing van de voeten is heel belangrijk om je paard in balans te kunnen trainen (en blessures te voorkomen).
Let hier maar eens op bij je eigen paard. (tip: maak een filmpje in de slowmotion-modus op je telefoon, dan kun je onzuiverheden sneller spotten)
Schadelijke hoofd-halshouding
Een ander punt wat vaak voorbij komt: een verkeerde hoofd-hals houding bij het paard. Paarden lopen regelmatig in een ‘opgerichte houding’ die dan (onbewust) te veel met de handen is afgedwongen. De hals is kort en de neus achter de loodlijn. Daarbij is dan de 2e/3e halswervel van het paard het hoogste punt van de hals. Door deze halshouding ontstaat er o.a. veel druk ter hoogte van de overgang van de hals- naar de eerste borstwervels. (de vaak genoemde cervico-thoracale overgang, CTO). Ook zie je dan dat de achterbenen onvoldoende naar voren gebracht kunnen worden. Een correcte en ontspannen hoofd- hals houding bij het paard is echt heel belangrijk om ongemak, schade en stress bij het paard te voorkomen.
Blessures
Dit zijn 2 van de punten die mij regelmatig opvallen en allerlei blessures (en in ieder geval pijn/ongemak) tot gevolg kunnen hebben. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van de schade die dit kan veroorzaken (en van het feit dat het simpelweg niet correct is).
Onbewust en onbedoeld gaat het dus soms fout met het rijden. Ik geloof oprecht dat niemand dit met opzet doet. (Ik heb zelf ook veel te veel van dit soort fouten gemaakt, zonder dat ik me daarvan bewust was…)
Wil jij dit bij jezelf voorkomen en zo je paard op een gezonde manier trainen?
- Verdiep je in de anatomie en biomechanica, zodat je weet hoe je paard in elkaar zit en dus ook weet wat de effecten van bepaalde houdingen kunnen zijn.
- Overleg met je instructeur over de juistheid van die houding en de gangen. Bespreek de verbeterpunten van jou en je paard en maak een plan om dit zo goed mogelijk te trainen. Daarmee voorkom je blessures en ongemak.
- En…
- Wees kritisch op jezelf en je eigen houding…