Dat paarden meesters zijn in het verbergen van pijn, dat is voor iedereen wel bekend. Extra goed dus dat er verschillende onderzoeken zijn (en worden) gedaan naar subtiele pijnsignalen bij het paard. Zo is er een ‘Ridden Horse Ethogram’ opgesteld. Hierin staan 24 gedragingen. Paarden die 8 of meer van deze pijnsignalen/gedragingen laten zien hebben waarschijnlijk lichamelijke pijn (bewegingsgerelateerd, dus spieren/botten/pezen etc)
Beoordelen in beweging
Je moet een paard hiervoor observeren in zowel stap, draf en galop. Een stilstaand beeld is niet voldoende, want dat kan echt een vertekend beeld geven.
Een paar van de 24 gedragingen zijn:
- Hoofd achter de loodlijn (meer dan 10 sec)
- Mond open (en dicht doen) met de tanden uit elkaar (meer dan 10 sec)
- Tong is zichtbaar, komt naar buiten of gaat regelmatig naar binnen en buiten
- Grote staartbewegingen, herhaaldelijk rondzwiepen (cirkels) of heen en weer zwiepen
- Struikelen of herhaaldelijk slepen van beide achterbenen
- Onrustige hoofdpositie (verandert regelmatig op en neer niet in het ritme van de draf)
- Bokken of met 1 been naar achter slaan
- Oren naar achteren, plat naar achteren (meer dan 5 sec)
En zo zijn er dus nog meer criteria waarop gelet wordt. Als er 1 signaal vaak opvalt, wil dit dus nog niet meteen betekenen dat er een onderliggend probleem is, maar het is wel iets om op te letten!
Eerder herkennen van pijn
Het is gebleken dat door te letten op deze gedragingen en deze ‘te scoren’ onderliggende pijn eerder herkend kan worden. Zo kunnen blessures mogelijk eerder herkend worden en langdurige revalidatietrajecten hopelijk in sommige gevallen voorkomen worden! Heel erg waardevol dus, voor zowel paardeneigenaren, instructeurs en dierenartsen.
Dus behalve dat je tijdens het rijden moet letten op je zit, je handen, je hoofd, je ademhaling etc. etc…. Is dit ook nog iets waar op gelet moet worden.
Maar alles voor meer paardenwelzijn toch? #lovetheanimalfirstandthesportsecond