fbpx
Door de tijd heen heb ik al vaak tips gegeven om rugklachten te voorkomen. Die tips zijn ook toe te passen op het voorkomen van andere blessures. Veel voorkomende blessures bij sportpaarden of paarden in het algemeen zijn pees- of bandenblessures. Soms is het natuurlijk dikke pech als er een blessure optreedt, maar je kan het risico wel verminderen. Hieronder staan een aantal belangrijke tips beschreven.

Warming-up en cooling down voor je paard

Begin altijd met een rustige warming-up, stap minimaal 10 minuten in voordat je het werk verder oppakt. Daarmee hangt ook een goede cooling down samen. Dit betekent dat je de ‘kerntemperatuur’ van je paard weer terugbrengt tot een normaalwaarde. Het ademhalingsritme van je paard en de hartslag zijn weer teruggebracht tot normaal. Dit is belangrijk voor het herstel van je paard en het voorkomen van bijvoorbeeld spierproblemen.

Goede bodem om blessures te voorkomen

Verschillende krachten spelen een rol bij verschillende bodemtypen. Op de oppervlakkige buiger komt bijvoorbeeld meer stress te staan bij een zachte bodem in vergelijking met asfalt. Asfalt geeft bijvoorbeeld weer meer krachten op de benige structuren. De krachten op de voorbenen bij de landing na een sprong zijn op net aangereden zand 2x zo groot als bij een losgetrokken bodem. Realiseer je dit dus goed tijdens de training. Afwisseling van bodem is overigens wél goed voor je paard. Stap bijvoorbeeld een stuk op het asfalt en ga dan even in de berm stappen. De verschillende bodemtypen geven verschillende informatie aan het lijf van het paard. Het zenuwstelsel en de houdingsspieren worden op een andere manier gestimuleerd op de verschillende bodemtypen. Dit is weer belangrijk voor de training van de coördinatie en balans.

Voorkom eenzijdige belasting

Vind een evenwicht tussen het leren van iets nieuws en iets eindeloos herhalen. Ga bijvoorbeeld niet continu rechtervoltes rijden of eindeloos werken aan de schouderbinnenwaarts. Wissel af om overbelasting door vermoeidheid van spieren en te eenzijdige belasting te voorkomen. Afwisselen in hoofd-halshouding werkt beschermend tegen het optreden van (rug)blessures. Dit is voortgekomen uit onderzoek bij humane sporters. Daaruit bleek dat een kleine verandering in loopstijl beschermend werkte in het opnieuw optreden van rugklachten. Nu zijn paarden natuurlijk anders dan mensen, maar toch geldt ook bij paarden daardoor het advies om van minimaal iedere 10 minuten af te wisselen van oefening en/of hoofd-halshouding.

blessure paard overbelasting

Gerichte training

Uiteraard zijn er nog meer voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit waren in het kort 3 tips waar je meteen wat mee kunt doen en waar je meteen rekening mee kunt houden. Gerichte training en bewustzijn van wat er gebeurt in het lijf van je paard blijft het allerbelangrijkste wat je zelf kunt doen om blessures te voorkomen. Er is echter nog een puntje wat ik wil aanhalen en dat is: vrije beweging voor paarden.

Vrije beweging is essentieel voor je paard!

‘Ik ben niet zo van het losgooien van mijn paarden.’ ‘Ik vind weidegang te riskant, want ik ben bang voor blessures.’ Deze uitspraken hoor ik nog wel eens als ik vrije beweging adviseer om problemen te voorkomen. De angst voor blessures snap ik. Ik heb geen precieze wetenschappelijk onderbouwde cijfers, maar mijn ervaring is dat de meeste blessures niet door weidegang ontstaan (juist niet!). Veel blessures ontstaan door ons handelen als ruiters en/of eigenaren. Zoals je weet zijn overbelasting of verkeerde belasting juist vaak de oorzaak van een blessure.

vrije beweging blessures paard

Overbelasting

Blessures kunnen ontstaan door simpelweg te veel en te zware arbeid, maar er kan ook sprake zijn van overbelasting van bepaalde structuren doordat het paard zijn lijf niet optimaal gebruikt. Te veel op de voorhand lopen, zorgt bijvoorbeeld voor een overbelasting van de voorbenen en kan daar voor allerlei blessures zorgen. Zo zijn er nog tal van voorbeelden van blessures die kunnen ontstaan door ons, de ruiters. Synovitis in de hals bijvoorbeeld, waar een vorige blog over ging, wordt vaak door het rijden veroorzaakt.

Blessures op de wei

Er ontstaan uiteraard soms wel blessures op de wei, maar als er verstandig wordt omgegaan met weidegang (bijvoorbeeld geleidelijk in een kudde introduceren, voldoende gras of voerplekken voor alle paarden), kunnen de risico’s tot een minimum beperkt worden. Mocht je paard wel een blessure oplopen op de wei, is dat uiteraard hartstikke zuur, maar het is mijns inziens geen reden om hem binnen te houden. Integendeel zelfs.

Voordelen van vrije beweging voor je paard

Vrije beweging heeft veel voordelen voor een paard. In de natuurlijk bewegen paarden veel. Ze zijn dan ongeveer de helft van de tijd in beweging en ze kunnen zo, al scharrelend, tot wel meer dan 5 kilometer per dag afleggen. Dit is in de huidige manier waarop we paarden houden meestal niet haalbaar. Maar het realiseren van vrije beweging is wél heel belangrijk. Beweging als jong paard zorgt voor de ontwikkeling van een sterkere botstructuur. Ook voor volwassen paarden is het goed voor het lijf en wordt stijfheid voorkomen. Het risico op koliek door een obstipatie wordt ook verminderd. De natuurlijke eethouding op de wei is voor de rug beter dan het continu eten uit een (hoog opgehangen) hooinet (afwisseling in eethouding is overigens wel goed!). Daarnaast zorgt vrije beweging voor broodnodige afleiding en is het goed voor het mentale welzijn.

Goed voor fysieke en mentale gezondheid

Alles samenvattend: paarden zijn bewegingsdieren en vrije beweging is essentieel voor hun fysieke en mentale gezondheid. Uiteraard is het in de winter in sommige gebieden niet te doen om weidegang te realiseren, maar een track met verschillende voerplekken kan ook voor de benodigde beweging zorgen. Blessures zijn niet altijd te voorkomen, maar als je de bovenstaande tips en adviezen toepast, verklein je de kans op een blessure zeker! 

Heb je een goede tip om andere eigenaren te helpen bij het realiseren van vrije beweging voor hun paard? Laat je tip hieronder achter!

Wil je nog meer tips en kennis?

Kennis van anatomie en beweging is belangrijk voor iedere paardeneigenaar. In de mini-trainingen over de rug en het bekken van het paard leg ik je de belangrijkste punten van de anatomie uit, geef ik trainingstips en bespreek ik veelvoorkomende blessures. Kijk deze webinars nu met korting!

Deel deze blog met vrienden!

Download het gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Download het gratis e-book met 8 tips om rugklachten te voorkomen

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Gratis masterclass: meteen je paard zelf helpen bij lichte klachten

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Must do-oefeningen voor een soepel, sterk paard

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Handige checklist voor het trainen van de rompstabiliteit

Je weet nu precies of je elke week de benodigde oefeningen doet

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link. Check je spam wanneer je niets ontvangt!

Download GRATIS

 

Eenvoudige uitleg + videotips

3 acupressuurpunten + 2 ontspanningstechnieken 

Toe te passen ter ondersteuning bij rug- hals- of achterhandsklachten óf simpelweg ter ontspanning van je paard

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot deze download

Download is gelukt!