Regelmatig krijg ik de vraag hoe het komt dat een paard scheef galoppeert aan 1 kant. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Voorkeur

Een paard heeft vaak een voorkeur voor een bepaalde kant. Je kunt dat vergelijken met het links- of rechtshandig zijn van mensen. Een paard buigt dan bijvoorbeeld makkelijker linksom en is dan ook ongelijk in de bespiering. De spieren aan de linkerkant van het lijf zijn dan grofweg gezegd sterker en korter dan aan de rechterkant van het lijf. Dit kan ervoor zorgen dat het paard niet in balans loopt en zijn achterhand naar binnen plaatst. Specifieke training om het paard te ondersteunen zijn lijf rechter te gebruiken, is dan noodzakelijk om andere problemen te voorkomen.

Kreupelheid

Wat echter ook een oorzaak kan zijn, is een kreupelheid aan een achterbeen of een ander probleem in het bewegingsstelsel. Bij een kreupelheid aan een achterbeen zal een paard vaak proberen het gewicht van dat been af te halen. Als je uitgaat van de linkergalop zet het paard achtereenvolgens 1. rechtsachter 2. de diagonaal linksachter en rechtsvoor en 3. linksvoor neer. Het buitenachterbeen is verantwoordelijk voor het stuwen. Dit is belangrijk om je bewust van te zijn. Meestal (dus niet altijd) is het buitenachterbeen het been waar een probleem speelt wanneer er een probleem is in de galop. Bij het naar binnen plaatsen van de achterhand in de linkergalop, speelt er dus mogelijk een probleem in het rechter achterbeen.

SI-gewricht

Behalve problemen als een kreupelheid of de voorkeur voor een bepaalde kant in verband met de natuurlijke scheefheid van een paard, kom ik nog regelmatig een andere oorzaak tegen. Dit is dan vaak gerelateerd aan het SI-gewricht. Naast de in een eerder blog genoemde problemen als: stijfheid van de achterhand, moeite met het aanspringen in galop en het overkruist gaan in galop, wordt ook een scheefheid in de galop wel eens gezien bij klachten aan (1 van de) SI-gewrichten. Dit is dan meestal goed te behandelen met behulp van chiropractie en acupunctuur. Daarnaast is dan een gericht bewegingsprotocol nodig om je paard zo fit en sterk mogelijk te laten zijn.

Veterinair onderzoek

Wanneer je paard op 1 hand scheef galoppeert, is het dus verstandig om je paard na te laten kijken door je dierenarts. Mogelijk speelt er een (nog subtiele) kreupelheid of een andere pijnlijkheid. Wanneer dit niet het geval is, kun je hopelijk aan de slag met gerichte training om je paard rechter te maken en zo je paard meer in balans te laten lopen.

 

Download mijn gratis e-book

Ik ga akkoord met de Privacy Policy

Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails met betrekking tot dit e-book

Download gelukt! Je ontvangt een e-mail met daarin de link naar mijn e-book. Check je spam wanneer je niets ontvangt!